اندیشه فناوری

نوشته ها و مطالبی از علیرضا شیرازی نژاد

۳ مطلب در آبان ۱۳۹۷ ثبت شده است

چمران؛ مصطفی اندیشه ها


گستردگی ابعاد شخصیت شهید دکتر مصطفی چمران از منظر علم، هنر، معنویت، حکمت و عمل، وی را به عنوان نماد تمام عیار یک مهندس انقلابی جامع الاطراف در تاریخ مبارزان حقیقت طلب و صادق ، ماندگار کرده است.


در همین اولین جمعه ی ماه رمضان، عزیزی در مستندی تلویزیونی از این که فیلم ساخته شده اش درباه ی شهید چمران با استقبالی روبرو نشده که رضایت بخش خاطر وی باشد، درد دل می کرد. توضیح می داد که چرا تصمیم گرفته لباس رزم شهید چمران را از تن او بیرون کند و با کت و شلوار او را در لحظات مبارزه نمایش دهد (که البته این کار متناسب با ژانر فیلم نبود). از سختی ها و رفتارهای محترمانه مردمان ایران زمین با خویش سخن می گفت. از چگونگی جلوه های ویژه ای که به کار گرفته بود و خلاصه آن چه به زعم خود از خویش برای موضوع روایتش کم نگذاشته بود.


در همان لحظه با خود گفتم مگر می شود فیلمی درباره ی بزرگ مردی همچون چمران و مسأله ی کردستان که به هویت ملّی ایران مرتبط است ساخته شود و تنها 600 هزار تماشاکننده داشته باشد؟ خدا را شکر که فیلمش را در خانه داشتم، تصمیم گرفتم جواب این سؤالم را با بازبینی آن چه درباره ی شهید چمران ساخته شده بود، بگیرم. پاسخ یک جمله بود: سقف ابعاد شخصیتی شهید چمران در یک فیلم نمی گنجد.



بله، ملّت حق داشت که استقبال کم نظیری از این فیلم کند. گوته می گوید 'عشق انسان را با بزرگ ترین قهرمانان یکی می کند. چمرانی که انوار خلوص عشقش به خدا و انسانیّت، به عدل و جنگ علیه ظالم، به حق و نبرد علیه باطل، به علم و سدّ راه جاهل، و به فرهنگ و هنر، هنوز قلب هر انسان حق طلبی را روشن تر می سازد و از وی شخصیتی قهرمان برای ملّت خویش و پیروان مکتبش ساخته است که برخلاف داستان افسانه های اساطیری یا شخصیت های حماسی می توان آرا و اعمال و اندیشه های وی را به عینه دید و شنید، نمی تواند در 100 دقیقه از یک فیلم خلاصه شود. حتی اگر داستان فیلم روایتی دو روزه از برگ سبز زندگی رادمردی همچون چمران باشد.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
علیرضا شیرازی نژاد

وجوه تمایز فلسفه علم و فلسفه مهندسی

پیدایش و پیشرفت علوم مهندسی از دوران تجدد تا به امروز سبب شده است تا فلسفه ی فناوری و مهندسی به یکی از جدّی ترین مسائل فکری و مباحثه ای روز متفکّران و فیلسوفان تبدیل شود.

پیدایش و پیشرفت علوم مهندسی از دوران تجدد تا به امروز سبب شده است تا فلسفه ی فناوری و مهندسی به یکی از جدّی ترین مسائل فکری و مباحثه ای روز متفکران و فیلسوفان تبدیل شود.


از زمان افلاطون و ارسطو که روش های استدلال علمی از قبیل استقراء، استنتاج، و گمان مورد تمییز قرارگرفتند تا روش علمی که ابن هیثم درباره ی فیزیک نور به کار گرفت و از مباحثی که فرانسیس بیکن درباره ی علم مطرح کرد تا پرداختن به مسائلی درباره ی تعریف زمان، ارزش علمی، و انرژی، مباحث مختلف فلسفه ی علم روز به روز بر وجوه تفکر بشری سایه انداختند.

امّا امروز با گذشت قریب به 250 سال از ظهور انقلاب صنعتی، انسان شاهد ورود تکنیک (فن) به جای جای "زندگی" خویش و طبیعت است و هر روز بر قهر قدرت دگرگونی سبک و روش زندگی بشر  بدست فناوری و مهندسی افزوده می شود، تا جایی که اگر ادعا کنیم مهمترین مسئله ی انسان متجدد، چیزی جز تفکر درباره ی  فناوری و مهندسی نیست، گزافه نگفته ایم.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
علیرضا شیرازی نژاد

مؤلفه های توسعه

کتاب 'مؤلفه های توسعه'، نوین ترین پژوهش در ترسیم مبانیِ رسیدن به اهداف توسعه ی پایدار در ایران است که با تأکید بر سه اصل «سیاست گذاری»، «برنامه ریزی»، و «مدیریت» ، به قلم دکتر محّمد باقر نوبخت، منتشر شده است.

پژوهش در نظریه های مربوط به توسعه، مبتنی بر امکان سنجی و اولویت بخشی ملّی، از مهم ترین اصولی است که در ارتقای کیفیت رشد اقتصادی و انسانی جامعه به موازات استحکام بخشی به راهبردهای کلان توسعه ای هر کشور به شمار می رود.


کتاب تازه انتشار یافته ی انتشارات سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، با عنوان «مؤلفه های توسعه» تألیف دکتر محّمد باقر نوبخت، در راستای ترویج مفاهیم و موضوعات کلیدی «توسعه» ، توسط دانش پژوهان و همچنین تدقیق مبانی نظری و روش های اجرایی «توسعه» ، برای متولّیان آن، بر آن است با رویکردی پژوهش محور و تطبیقی به ضرورت بکارگیری اقتصاد دانش بنیان جهت تحقق توسعه ی پایدار تأکید ورزد.



این کتاب در دو بخش اصلی «سیاست گذاری های توسعه» و «تحوّلات برنامه ریزی و مدیریت توسعه» تدوین شده است.

در بخش اوّل با توجه به اهمیّت سیاست های اقتصادی و رفاه اجتماعی، لذا سیاست گذاری های مرتبط با توسعه ، در نسبت با آن ها ، معطوف شده است . در این خصوص، هر یک از سیاست ها، مفاهیم، گونه ها (اعم از سیاست های تعادل گرا، توسعه گرا، پولی، مالی)، شاخص های مرتبط (اعم از شاخص های بازارکار، بازار کالا، بازار پول، بازار سرمایه)، مبانی نظری، و یافته های حاصل از تجارب و مطالعات انجام یافته پیرامون آن ها، مورد توجه قرار گرفته اند.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
علیرضا شیرازی نژاد