اندیشه فناوری

نوشته ها و مطالبی از علیرضا شیرازی نژاد

۵ مطلب در فروردين ۱۳۹۵ ثبت شده است

پشت پرده پروژه هوش مصنوعی؛ زندگی «گوگلی» ما را به کجا می برد؟


تأمل درباره زنجیره محصولات فناوری شرکت گوگل، بیانگر اندیشه‌های آینده‌محوری است که رِی کروزویل، مدیرکل امور مهندسی گوگل و حامیان فکری‌اش برای تحقق نظریه یکتایی ماشین و انسان بی‌وقفه تلاش می‌کنند اما رشد تفکر آینده‌ای روبات‌محور، چه سرانجامی برای انسان رقم خواهد زد؟


هنگامی که در میدان تجریش از اتوبوس پیاده می‌شدم، چشمم به نام خیابانی افتاد که نامش «گوگل» بود!  با خود گفتم یعنی در ایران امروز آنقدر از مرزهای فناوری عبور کرده‌ایم که نام یک خیابان را در تهران به افتخار یک شرکت نرم‌افرازی امریکایی «گوگل» نهادیم؟! یعنی این جمله که می‌گویند «ما در عصر گوگل زندگی می‌کنیم» به حقیقت پیوسته است؟ اما دیری نگذشت که به تشابه نوشتاری نام خیابان قدیمی «گوگَل» تجریش با سؤالات دور از ذهن خود پی بردم!
۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
علیرضا شیرازی نژاد

چین چگونه مدرنی است؟


تا چند دهه ی اخیر شاید دیوار چین تا مرزهای شمالی و شرقی چین متصور می شد، اما امروز با ظهور چین نوین، مرزهای این دیوار حالت فیزیکی خود را از دست داده و از ˈآدیس آباباˈ تا ˈلس آنجلسˈ در قالب ˈکالاˈ در نوردیده شده است.



چه عاملی سبب شده تا چین به جهان مدرن با قدرتی که امروز دارد پاسخ بگوید؟ چگونه شده است که فراگیری زبان چینی برای بسیاری حتی به صورت تفننی نوعی نیاز تلقی می شود؟ امروز نحوه پیشرفت و توسعه ی چین به قدری مستند است که گویی انجام مطالعاتی گسترده در زمینه های مختلف از سوی صاحب نظران «درباره چین» گویی یک لازمه به شمار می رود. 

البته برخی از پژوهشگران چین شناس مانند رانا میتر، کاربرد واژه ی ˈمدرن شدهˈ برای چین را دقیق تلقی نمی کنند؛ چراکه در نظر ایشان، چین بر خلاف اروپا قرن ها قبل تر هدف مدرن شدن را برای جامعه ی خود مطرح کرده بود.
۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
علیرضا شیرازی نژاد

اندیشه ی سیاسی دکتر حسن روحانی و نظریه تصمیم گیری

نگاهی به کتاب «تصمیم گیری در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران»

بررسی علمی آسیب شناسی در حوزه ی تصمیم گیری سیاست خارجی از جمله موارد تخصصی مطالعات سیاسی به شمار می رود که علاوه بر دانش کافی، تجربه ی عملی نیز می طلبد؛ کتاب تازه انتشار یافته دکتر حسن روحانی تحلیلی راهبردی در این حوزه است.


فرآیند تصمیم سازی و تصمیم گیری با توجه به شرایط سیاسی - اقتصادی و اجتماعی جهان به خصوص برای کشورهای اسلامی اهمیتّی دوچندان پیدا می کند، چنان که دکترمحمّد جواد ظریف، وزیر امورخارجه ی کشورمان در مقاله ی اخیر خود در نشریه ˈفارین افرزˈ به چند جانبه شدن موضوع دیپلماسی در دنیای کنونی اشاره می کند و می نویسد:ˈ از زمان پایان جنگ سرد و دنیای دو قطبی دراوایل دهه 1990، نظم جهانی دچار تغییر ساختاری عمده ای شده است. اما نظم جدید جا افتاده‏ای نیز هنوز به منصه ی ظهور نپیوسته است. همچون دیگر دوران انتقالی در گذشته، وضعیت گذرا، پیچیده و نامطمئن امور بین‏المللی درحال حاضر به شدت مخاطره آمیز و چالشی است. پیچیدگی دوران انتقالی پیشین معمولاً ناشی از رقابت ‏های نظامی و حتی بروز جنگ علنی بین قدرت های عمده زمان بود. رقابت‏های کنونی نیز به طور مشابهی کاملاً شدیدند، با این حال به چندین دلیل همچون تغییر شدید در فضای جهانی، تحول در ماهیت قدرت، و نیز تنوع و تکثر بازیگران دولتی و غیردولتی، رقابت این روزها عمدتاً شکلی غیرنظامی به خود گرفته است.ˈ 
۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
علیرضا شیرازی نژاد

در چیستی و اهمیت فلسفه ی مهندسی

انقلاب مهندسی نوین شاید فرصتی تاریخی باشد برای مهندسان امروز ما تا ضمن بهره جستن از اصول فلسفی و اخلاقی، تحولی نوین را در حکمت و معرفت ایران و اسلام بوجود بیاورند.چنان که خواجه نصیرالدین طوسی با انتشار صدها رساله ی علمی – فلسفی نقشی ماندگار در ارتقای سطح علمی ایران ایفا نمود.


« مهندسی » از جمله واژه هایی است که در زبان فارسی برگرفته شده از برگردان معنای خودش در عربی است و قدمتی بسیار طولانی تر را نسبت به معادل انگلیسی اش (Engineering) داراست. اما شاید عنوان «مهندس» در کاربرد امروزی اش در ایران معاصر اولین بار به لقب نظام الدین غفاری برگردد که ˈمهندس الممالکˈ خوانده می شد. وی که از مهندسان برجسته ی تاریخ معاصر ایران است در سال 1237 شمسی از طرف دولت ایران به فرانسه اعزام شد و از مدارس پلی تکنیک و معدن فارغ التحصیل گردید. به هر حال تاریخ مهندسی در ایران قدمتی کهن دارد و نمی توان ادعا کرد کار و استفاده از علم اندازه و هندسه در ایران مقوله ای انتقال یافته از تمدن هایی چون یونان باستان و متفکرانی چون افلاطون و اقلیدس باشد.
۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
علیرضا شیرازی نژاد

تأملی براهدای یک جایزه ؛افشاگری های اسنودن، بشردوستانه یاغیر اخلاقی؟

افشاگری های ادوارد اسنودن افسر اسبق سازمان های اطلاعاتی آمریکا اولین بار نیست که از فعالیت های سری دولت متبوعش پرده بر می دارد اما چرا عمل وی مجدداً در دو هفته ی اخیر به یکی از مهمترین موضوعات مورد بحث سیاستمداران، رسانه ها و افکار عمومی جهان تبدیل شده است؟

edward

ماجرا از آن جایی شروع شد که ادوارد 30 ساله با ˈگلین گرین والدˈ خبرنگار روزنامه بریتانیایی گاردین در سال 2012 ارتباط برقرار می کند و از این طریق اسناد اطلاعاتی آژانس امنیت ملی آمریکا (NSA) در این روزنامه به چاپ می رسد.
۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
علیرضا شیرازی نژاد